A következő bejegyzésben kovászos, farsangi fánkot készítünk.
Az átszitált liszthez hozzáöntjük a langyos tejet, a tojás sárgáját, és a cukrot. Fakanállal összekeverjök. Utána mehet bele, a 100%-os hidratáltságú, érett kovász, és alaposan ki kell dagasztani. A dagasztás vége felé kerül bele a só, majd utána adagoljuk hozzá az olvasztott vajat. Lágy tésztát kell kapni. Kiolajozott tálba pihentetjük kb 40 percen keresztül.
Pihenő után jöhet a szirom hajtogatás. Ezt 3x kell elvégezni, hajtogatások után 40 perc pihenő. Az utolsó hajtás után vagy fél órát várunk és utána hűtőbe tesszük 8-10 órára, vagy lezárva, szobahőmérsékleten 3 - 3.5 órán át kelesztjük. Ha hűtőzzük, akkor felhasználás előtt kb másfél órán át hagyjuk lezárva, szobahőmérsékleten.
Nem túl forró olajban sütjük kb 3-3 percen keresztül oldalanként.
Hozzávalók:
- 160g 100%-os hidratáltságú érett kovász
- 520g BL55-ös liszt
- 360g langyos tej
- 4db tojás sárgája
- 50g kristálycukor
- 10dkg olvasztott vaj
Kapcsolat