Farsangi szalagos fánk

Farsangi szalagos fánk

A következő bejegyzésben kovászos, farsangi fánkot készítünk.

Az átszitált liszthez hozzáöntjük a langyos tejet, a tojás sárgáját, és a cukrot. Fakanállal összekeverjök. Utána mehet bele, a 100%-os hidratáltságú, érett kovász, és alaposan ki kell dagasztani. A dagasztás vége felé kerül bele a só, majd utána adagoljuk hozzá az olvasztott vajat. Lágy tésztát kell kapni. Kiolajozott tálba pihentetjük kb 40 percen keresztül. 

Pihenő után jöhet a szirom hajtogatás. Ezt 3x kell elvégezni, hajtogatások után 40 perc pihenő. Az utolsó hajtás után vagy fél órát várunk és utána hűtőbe tesszük 8-10 órára, vagy lezárva, szobahőmérsékleten 3 - 3.5 órán át kelesztjük. Ha hűtőzzük, akkor felhasználás előtt kb másfél órán át hagyjuk lezárva, szobahőmérsékleten.

Nem túl forró olajban sütjük kb 3-3 percen keresztül oldalanként.

Hozzávalók:

  • 160g 100%-os hidratáltságú érett kovász
  • 520g BL55-ös liszt
  • 360g langyos tej
  • 4db tojás sárgája
  • 50g kristálycukor
  • 10dkg olvasztott vaj